Dieta i zmiana stylu życia cukrzyka

Maciej Birecki

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, co jest wynikiem zaburzenia produkcji insuliny lub nieprawidłowego jej działania. Można wyróżnić kilka typów tej choroby: pierwotną, wtórną, ciężarnych, a także wiele pobocznych rodzajów. Nieleczona może doprowadzić do zaburzenia oraz niewydolności niektórych narządów, m.in. nerek, serca, naczyń krwionośnych, nerwów, oczu. Oprócz leczenia farmakologicznego terapia tej jednostki chorobowej powinna być uzupełniona zmianami w stylu życia oraz wprowadzeniem właściwej diety.

Styl życia, czyli wysiłek fizyczny w terapii cukrzycy

Wprowadzenie wysiłku fizycznego do terapii przeciwcukrzycowej ma szczególne znaczenie w kwestii leczenie typu wtórnego tej choroby. Wiąże się on bardzo często z nadwagą, a zrzucenie każdego kilograma działa na korzyść terapii. Dzięki utracie zbędnej masy ciała zwiększeniu ulega wrażliwość komórek organizmu na insulinę. Ponadto wysiłek fizyczny zapobiega pojawieniu się powikłań pocukrzycowych i to w każdym jej typie, takich jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia oraz nadmierny wzrost krzepliwości krwi. Z zasady na 2-3 godziny przed planowaną aktywnością należy uzupełnić potrzeby organizmu dodatkowym posiłkiem, aby nie doprowadzić do hipoglikemii po posiłkowej. Ponadto wysiłek fizyczny jako uzupełnienie farmakoterapii powinien być wprowadzany stopniowo. Najpierw zalecane jest rozpoczęcie ćwiczeń od kilkunastominutowej gimnastyki, a z czasem dokładanie większej liczby aktywności.

Dieta w leczeniu cukrzycy

Leczenie dietetyczne w terapii przeciwcukrzycowej powinno być rozpoczęte od znormalizowania masy ciała. Dopiero wtedy należy wprowadzać zmiany w czasie spożywanych posiłków oraz w ich składzie jakościowym.

Dieta chorych na cukrzycę nie powinna różnić się w kwestii podstawowych zasad żywienia od tej, którą zaleca się osobom zdrowym. Posiłki muszą dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także uwzględnić ich wpływ na przemianę węglowodanów. Również ważne jest dostarczenie choremu takiej liczby kalorii aby zachować prawidłową masę ciała. Nie bez znaczenia pozostaje takie dobranie pokarmu, aby zapobiegać ostrym reakcjom cukrzycowym, np. hipoglikemii, kwasicy hiperosmotycznej, czy kwasicy ketonowej.

Układając jadłospis dla cukrzyka należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jest to wskaźnik, który dzieli produkty spożywcze według ich wpływu na wartość glikemii po posiłkowej. Wyróżnia się przy tym trzy kategorie: o niskim indeksie glikemicznym, średnim oraz wysokim (patrz Tabela 1). Kategorycznie, w diecie cukrzyka należy omijać tych produktów, które należą do 3. kategorii. Wpływ na wartość indeksu ma również rozdrobnienie i przetworzenie produktów. Im jest ono większe tym wartość indeksu wzrasta.

Częstotliwość posiłków w diecie cukrzyka powinna być większa, jednak obfitość poszczególnych dań mniejsza niż u zdrowego człowieka. Jadłospis powinien zawierać od 5 do 7 posiłków na dobę, a przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny. Zaleca się aby potrawy poddawane obróbce termicznej były przygotowywane poprzez gotowanie w wodzie bądź na parze, grillowanie bądź pieczone w folii. Należy się starać, aby były one bogate w błonnik, a zamiast tłuszczów zwierzęcych zawierały roślinne. Nie można ponadto zapominać o właściwym nawodnieniu organizmu. Spożycie 2 litrów napojów dziennieokreślane jest jako minimum.

Strony

Oferty pracy z Twojej okolicy

Te sieci mają oferty w Twojej okolicy