Wielkanoc w aptece czyli co radzić pacjentom na przejedzenie

Maciej Birecki

Okres okołoświąteczny to czas specyficzny dla pracy aptek. Znacznie zmniejsza się liczba wykupywanych leków na receptę, jednak liczba pacjentów pozostaje na stałym poziomie, a nawet w niektórych placówkach wzrasta. Zwiększeniu ulega sprzedaż preparatów OTC, w których przodują te na niestrawność, zgagę, czy wzdęcia. Przezorni pacjenci, którzy borykali się z nieprzyjemnymi efektami przejedzenia w przeszłości są większością odwiedzająca aptekę w tym czasie. Nie brakuje również osób, którzy wykorzystując fakt dyżurowania aptek w święta, pojawiają się w nich, dopiero gdy wystąpią przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W jaki sposób możemy im pomóc złagodzić objawy, oraz które preparaty z półek aptecznych najlepiej polecić? O tym w niniejszym artykule.

Objawy przejedzenia

Do jednych z najczęstszych objawów przejedzenia należy nadmierne gromadzenie się gazów w drogach układu pokarmowego. Wzdęcia mogą być wynikiem spożywania takich produktów jak jaja, majonez, cebula, bigos, fasola, a także połykania zbyt dużych ilości powietrza. Te dolegliwości mogą być również skutkiem zaburzonego wydzielania enzymów trzustkowych (np. w wyniku przeciążenia pracy trzustki nadmiarem jedzenia).

Niemniej często w efekcie po przejedzeniu pojawia się zgaga. Jest ona spowodowana zbyt dużym uciskiem przepony na żołądek, w wyniku czego treść żołądkowa cofa się do przełyku powodując nieprzyjemny objaw pieczenia za mostkiem, bądź w nadbrzuszu, a także gorzki posmak w ustach oraz kwaśne odbijanie. Szczególnie na jej pojawienie są narażone osoby z nadwagą oraz palące papierosy, gdyż nikotyna wzmaga wydzielanie kwasu solnego przez żołądek.

Spory odsetek pacjentów zgłaszających się do apteki  okresie okołoświątecznym to również osoby cierpiące na bóle wątrobowe. Ucisk z prawej strony jamy brzusznej, uczucie ciężkości, mogą być spowodowane zbyt tłustym jedzeniem obciążającym trawienie wątrobowe. Zakłóceniu również ulega wydzielanie oraz produkcja żółci.

Kolejnym zaburzeniem ze strony układu pokarmowego, na który skarżą się pacjenci po przejedzeniu jest biegunka. Może się ona pojawić w wyniku przepełnienia żołądka, ale i w efekcie spożycia posiłku, na który organizm poszczególnych ludzi nie produkuje enzymów. Zdarza się tak najczęściej, gdy sięgamy w obcym domu po potrawy, których nigdy wcześniej nie spożywaliśmy.

Po pierwsze… zapobiegajmy!

 Warto uświadamiać pacjentom, że właściwe zachowanie przed jak i w trakcie świątecznego ucztowania uchroni ich przed uciążliwymi dolegliwościami pokarmowymi. Przygotowane potrawy nie powinny być przesadnie tłuste, ograniczyć należy również proces smażenia i pieczenia podczas ich przygotowywania. Dużo lepiej przyswajalne dla ludzkiego układu pokarmowego są posiłki sporządzane na parze albo podczas gotowania. Niezwykle istotny jest ponadto sposób spożywania poszczególnych potraw. Powinno się jeść powoli, dokładnie gryząc każdy kęs. Niewskazane jest popijanie jedzenia gazowanymi napojami, a tłustych posiłków nawet jakimikolwiek zimnymi. Niekorzystne są burzliwe rozmowy prowadzone przy stole, które doprowadzą do łapczywego łykania powietrza. Co więcej, zaleca się, aby przed deserem i kawą po obiedzie głównym zrobić sobie przerwę i najlepiej wybrać się na spacer.

Strony

Oferty pracy z Twojej okolicy

Te sieci mają oferty w Twojej okolicy